دیابت وورزش
احتیاط های مربوط به ورزش درافراد مبتلا به دیابت نوع1فعالیت ورزشی جزو جدایی ناپذیربرنامه درمان افراد دیابتی است.فعالیت بدنی برداشت گلوکز توسط ماهیچه ها را حدود 15 برابر حالت استراحت افزایش می دهد.
توصیه:150 دقیقه درهفته فعالیت هوازی متوسط تا شدید یا 90 دقیقه ورزش هوازی شدید.
این فعالیت ها حداقل باید به 3روزدرهفته تقسیم شوند.
بیشتراز 2روز متوالی بدون فعالیت طی نشود.
پایش قند خون قبل وبعد از ورزش
پیشگیری از هیپوگلیسمی با روش های زیر:
مصرف 40_20 گرم کربوهیدرات اضافی برای هر ساعت ورزش قبل ازورزش کردن یا کاهش 50_30 درصدی دوز انسولین تزریقی
پرهیز از ورزش سنگین به هنگام اوج اثر انسولین
پس ازورزش بلند مدت برای جلوگیری از هیپوگلیسمی تاخیری کربوهیدرات اضافی دریافت کنید.
موادمغذی مفید در کنترل قندخون افراد دیابتی
گیلاس :حاوی آنتوسیانید می باشد که در کنترل قند خون موثر است.
گوشت قرمز،مخمر،سیب زمینی واسفناج:به دلیل داشتن ترکیبی آنتی اکسیدانی به اسم آلفا لیپولنیک اسید درکنترل قندخون موثر است.
انواع ماهی:به دلیل داشتن ترکیبی آنتیس اکسیدانی به اسم آلفقا لینو انیک اسد بافعالیت آنتی اکسیدانی در بهبود علائم نوروپاتی محیطی فرد دیابتی مفید است .
به دلیل داشتن کروم در منترل قندخون موثر است. : کلم بروکلی( استفاده از مکمل فقط در صورت کمبود مصرف شود)
دیابت وکربوهیدرات
قندها ، نشاسته ، فیبر
غذا های کربوهیدراتی مانند:دانه ها،میوه ها،سبزیجات منابع عالی ویتامین ها،مواد معدنی،فیبررژیمی و انرژی هستند.بنابراین رژیم کم کربوهیدرات برای کاهش قند خون پس از صرف غذا توصیه نمی شود!!!!!!!
اندیس گلیسمی (GI): توانایی غذاهای کربوهیدراتی در افزایش سطح قند خون که از اندازه گیری ناحیه زیر منحنی قند خون پس از صرف 50 گرم کربوهیدرات قابل هضم و مقایسه آن با منحنی 50 گرم از یک غذای استاندارد (گلوکز یا نان سفید)به دست می آید.
< 5 : Low
GI 70تا55 mIddle
high 70<:
توصیه
|
GI افزاینده
|
استفاده از غلات به جای آرد غلات
|
آسیاب کردن
|
استفاده از نان ها و کیک ها ی پف نکرده(ازنوع سنتی)
|
تخمیر طولانی مدت
|
استفاده از مواد غذایی فرآوری نشده
|
فرآوری
|
توصیه
|
GIکاهنده
|
توصیه
|
GIکاهنده
|
مصرف انواع حبوبات نان سبوس دار
|
فبیر
|
مصرف همراه قندها
|
نشاسته مقاوم به هضم
|
مصرف همراه قندها
|
چربی
|
مصرف همراه قندها
|
پروتئین
|
دیابت وشیرین کننده ها
شیرین کننده هابه دو گروه مغذی و غیر مغذی تقسیم می شوند.
دریافت مقادیر متوسط شیرین کننده های مغذی مانند فروکتوز،ساکارز،قندهای الکلی
وتاگاتوز(شیرین کننده ها با کالری کاهش یافته،kcal/gr2) قابل قبول است.
فروکتوز شیرین ترین قند است و به مقدار خیلی کم هیپرگلیسمی ایجاد می کند.
شیرین کننده های غیر مغذی مانندساخارین،آسپارتام،نئوتام،آسه سولفام پتاسیم و سوکرالوز کالری تولید نمی کنند.
دیابتی ها چه مقدار ساکارز مصرف کنند؟؟؟
دریافت 35_10 درصد انرژی از ساکارز چنانجه جانشین همان مقدار از نشاسته هم کالری خودش شود مجاز است.در غیر این صورت باید با دوز انسولین مناسبی پوشش داده شود.
دیابت وپروتئین
دریافت 20_15 درصد کل انرژی از پروتئین ها توصیه می شود.مگر در موارد نفروپاتی یا افرادی که از پروتئین با چربی های اشباع بالا استفاده می کنند.
پروتئین دریافتی پس از صرف غذا یک اثر تحریکی حاد در افزایش انسولین دارد.
در کل اگر کنترل قند خون و وضعیت انسولین مناسب باشد مصرف پروتئین مشکلی ایجاد نخواهد کرد.
افراد مبتلا به نفروپاتی دیابتیک: کمتر ازgr/kg/day1
افراد مبتلا به نفروپاتی دیابتیک در مراحل پایانی: gr/kg/day0.9
پروتئین سویا باعث کنترل وزن،بهبود حساسیت به انسولین ،کاهش هیپرفیلتراسیون وآلبومینوری در بیماران دیابتی شده
مصرف 10 گرم پروتئین سویا،دو بار در روزتوصیه می شود.
دیابت وچربی
_20 %کل انرژی از چربی تامین می شود.(البته برای افراد غیر چاق با تری گلیسرید نرمال)
اسیدهای چرب اشباع وترانس : به علت پتانسیل آتروژنیک حداکثر 10% کل انرژی دریافتی را شامل می شوند.
اسیدهای چرب غیراشباع : PUFAکمتر از 10% کل انرژی،
امگا_3 باعث کاهش چشمگیر در تری گلیسیرید سرم می شود
مصرف 2تا3سروینگ ماهی در هفته توصیه می شود.
امگا_3 ممکن است باعث افزایش LDL شود.
اسیدهای چرب غیراشباع : MUFA
رژیم های غنی چه از لحاظ کربوهیدرات چه از لحاظ MUFA،LDL_Cرا به طور برابری کاهش می دهند.
رژیم پر MUFAنسبت به رژیم های پر کربوهیدرات به گونه ای معنادار به تری گلیسیرید سرم پائین تر،LDL_C بالاتر و قند خون پائین تر منجر می شوند.
روغن کانولا،زیتون،گلرنگ،بادام زمینی و آووکادو منابع غنی ازMUFAهستند.