تاریخ انتشار: ﺳﻪشنبه 24 تیر 1393
آسيبشناسي استفاده مداوم و کنترلنشده بازيهاي رايانهاي *قامت احمدی
امتیاز:
سخن از بازيهاي رايانهاي و آسيبشناسي اين رسانه الکترونيکي است؛ بررسيها نشان ميدهد مدت زماني که هر فرد بطور متوسط صرف اين بازيها ميکند بیش از 124 دقیقه در روز است و به این ترتیب ایرانیها بالغ بر 40 میلیون ساعت در روز را صرف استفاده از گیم و بازیهای رایانهای میکنند.
به گزارش وب دا؛ اين آمارها را شورایعالی اطلاعرسانی کشور اعلام کرده که شمار کاربران "گیم" در ایران روزانه بالغ بر 20 میلیون نفر و متوسط سن استفادهکنندگان گیم در ایران نيز 18 سال است و پیشبینی میشود این رقم در 10 سال آینده به 28 سال افزايش يابد.
از آنجاکه جامعه کاربری بازیهای رایانهای پرتأثیرترین رسانههاست و آمار فروش این بازیها در دنیا نیز براین ادعا صحه میگذارد، آسيبشناسي نحوه و مدت زمان استفاده از اين بازيها، اهميت دوچندان پيدا ميکند.
به گفته عضو مرکزتحقیقات روانپزشکی و علومرفتاری دانشگاه علومپزشکی مشهد، انجام مداوم بازیهای رایانهای موجب ایجاد پرخاشگری و خشونت در کودکان و نوجوانان میشود.
دکتر پریا حبرانی با بیان این که خشونت و حالت جنگی مهمترین محرکی است که در طراحی جدیدترین و جذابترین بازیهای رایانهای به حد افراط از آن استفاده میشود و فرد برای رسیدن به مرحله بعدی بازی باید با نیروهای به اصطلاح دشمن بجنگد، اظهار ميکند: استمرار چنین بازیهایی كودك را پرخاشگر و ستیزهجو بارمیآورد.
بر اساس اين گزارش، ایجاد حس انزواطلبی از دیگر معایب بازیهای رایانهای خشن است و به اذعان کارشناسان، كودكانی كه بطور مداوم با این بازیها درگیرند، درونگرا، منزوی و در برقراری ارتباط اجتماعی با دیگران ناتوان میشوند که ایجاد این روحیه موجب جدایی كودك از گروه همسالان و سرآغازی برای بروز ناهنجاریهای دیگر است.
تحقیقات نشان میدهد کودکانی که دائما از بازی رایانهای استفاده میکنند درونگرا میشوند و در جامعه، منزوی و در برقراری ارتباط اجتماعی با دیگران ناتوان ميشوند، چراکه وقتی کودکان به انجام بازیهای رایانهای مشغول میشوند، گذشت زمان را احساس نمیکنند و وقتی به خود میآیند که ساعات زیادی از وقتشان صرف این بازیها شده است.
در این بازیها بدلیل این که کودک یا نوجوان با ساختنیها و برنامههای دیگران به بازی میپردازد و کمتر قدرت دخل و تصرف در آنها را پیدا میکند، اعتماد به نفس او در برابر ساختنیها و پیشرفت دیگران متزلزل میشود. تصور بیشتر خانوادهها این است که در بازیهای رایانهای فرد مداخله فکری مداوم دارد، اما این مداخله فکری نیست، بلکه این بازیها سلولهای مغزی را گول میزنند و از نظر حرکتی نیز فقط چند انگشت کودک را حرکت میدهند.
بروز مشکلات بینایی از ديگر موارد آسيب استفاده طولانيمدت و بدون نظارت بازيهاي رايانهاي است.کودکان هنگام بازی مدام به صفحه رايانه خود خیره میشوند و به همين دليل چشمانشان از نظر بینایی دچار عوارض میشود و در معرض خطر نزدیکبینی قرار میگیرند.
همچنين مشکلات اسکلتی و دردهاي نواحی مچ، گردن و پشت، کودکانی را که به مدت طولانی از رايانه استفاده میکنند، تهدید میکند؛ زیرا فرد ساعتها در یک وضعیت ثابت مینشیند و در نتیجه ستون فقرات و استخوانبندی او دچار مشکل میشود. چاق شدن کودکان و نوجوانان به علت کمتحرکی در مقابل این دستگاه نيز عارضه مهم ديگر است که کارشناسان نسبت به آن ابرازنگراني ميکنند.
در اين ميان کارشناسان حوزه روانپزشکي کودک و نوجوان توصيه ميکنند: والدین همراه فرزندان خود به كوهستان، باشگاهها و میادین ورزشی بروند و به بازیهای مورد علاقه آنها بپردازند تا انرژی عصبی و روانی آنان تخلیه شده و توجهشان از بازیهای رایانهای منحرف شود.
*مربی مرکز آموزش بهورزی
پست الکترونیکی مدیر سایت: Mr.it.1402@gmail.com